Ayam Sze Chuan
============
bahan2nya:
3 keping dada ayam (bahagian lain pun boleh kalau suka)
2 sudu besar kicap manis cap kipas udang
2 sudu sos tiram (yang ori bukan perasa. kjee guna maggie)
segeggam biji gajus (cashewnuts)
10 batang cili kering (direndam pastu potong satu inci dan tos kering)
4 biji bawang putih diketuk
2 biji bawang besar dibelah empat dan dicerai-ceraikan
dua inci halia muda (diris nipis nipis)
1 sudu besar tepung jagung
beberapa titis minyak bijan
minyak masak
Cara membuatnya:
Ayam dibersihkan, cuci dan potong dadu. jangan tebal sangat tapi pastikan semuanya sama saiz. panaskan kira-kira empat sudu besar minyak dan goreng cili kering (yang telah direndam dan dipotong selebar 1 inci) sampai garing guna api sederhana. keluarkan cili. asingkan. masukkan pula bawang putih yang telah diketuk dan halia muda. goreng kira2 dua minit, pastu masukkan isi ayam. besarkan api. cepat2 gaulkan ayam dan goreng hingga nampak setengah masak. pastu masukkan dua sudu kicap manis dan dua sudu sos tiram. kacau hingga rata. pelankan api dan biarkan ayam masak. pastu campakkan bawang besar yang telah dibelah empat tadi. golek golekkan hingga rata. apabila ayam sudah masak, campurkan satu sudu besar tepung jagung dengan dua sudu besar air. besarkan api dan masukkan tepung jagung ke dalam masakan tadi. gaul pantas pantas hingga nampak tepung sudah pekat dan sebati dengan ayam. pastu tutup api, campakkan cili kering goreng, gajus dan titiskan sedikit minyak bijan. itu jer. sonang bah, kata orang sabah. kjee tak bubuh air sebab biasanya ayam akan mengeluarkan air bila masak. tapi kalau ada yang rasa nak kuah dia banyak sikit, bubuhlah air tapi janganlah sampai banjir sebab lauk ni jenis tak de kuah.
Sunday, August 14, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment